Laadukasta ja eettistä päihdekasvatusta 5.-9.luokkalaisille

Freestyle-päihdekasvatuskampanja on kiertänyt Suomen kouluilla valtakunnallisesti jo viisi vuotta tarjoten maksutonta päihdekasvatusta 5.-9.luokkalaisille. Koulun yhteistyö ulkopuolisten toimijoiden kanssa rikastuttaa oppimista.

Päihteiden käyttö on viime vuosina vähentynyt, osittain juuri sen tärkeän työn ansiosta, jota nuorten parissa on jo tehty. Jotta suunta pysyisi oikeana, on välttämätöntä jatkaa. Koulun ulkopuoliselle päihdekasvatukselle on kova kysyntä ja todellinen tarve.

Päihdekasvatustuntien sisällöt on suunniteltu 5.–9. -luokkalaisille. Tuntien sisältö räätälöidään koulukohtaisesti vastaamaan kunkin paikkakunnan yksilöllistä tarvetta. Oppilaat osallistuvat luokittain ja yhden tunnin kesto on 45min. Yhdessä päivässä pystymme ottamaan vastaan maksimissaan kuusi luokkaa. Koulu itse valitsee parhaaksi katsomansa kohderyhmän sovitun aikataulun puitteissa. Voimme viipyä tarvittaessa useampia päiviä, että valittu kohderyhmä ehditään käydä läpi kokonaan. Tarvitsemme vierailuja varten käyttöön luokkatilan. Vierailu ei vaadi kouluilta muuta kun luokkakohtaisen aikataulun laadinnan. 

Kouluvierailut ovat kouluille ilmaisia.

Päihdeohjaajamme Teemu Tuomainen juttelemassa 5.-6.-luokkalaisille päihteistä Raisiossa 14.1.2020

 

Teemu kertoi, että Raisiossa puhuttivat paljon myös energiajuomat. Päihdekasvatustunnit venyivät välitunneille saakka kun juttua riitti! Vanhempainillassa Teemun kokemusasiantuntijuus kosketti ja kiinnosti.

 

Päihdeohjaajamme Lauran kuulumisia kentältä

”Hyvä, että asiasta puhuu joku, joka todella tietää mistä puhuu”

Minä aloitin koulukierrokset syyskuun 2019  alussa Espoosta, josta matka on jatkunut Siikajoelle, Ouluun, Kempeleeseen ja Tyrnävälle. Sadat kilometrit ovat taittuneet yöjunissa, iltapäivien ruuhkavuoroissa, paikallisbusseissa ja henkilöautolla. Menimme minne tahansa, työllemme tuntuu olevan tarvetta.

Suomalaiset nuoret vaikuttavat olevanverrattain hyvin erilaisissa asemissa sen suhteen, kuinka paljon he päihteistä ja niiden riskeistä tietävät. Koulujen välillä on suuria eroja siinä, miten paljon aihetta käsitellään. Toisaalta yhden luokankin sisällä erot saattavat olla merkittäviä. Yhdessä pöydässä aihe ei ole lainkaan ajankohtainen, kun taas viereisessä päihteet ovat jo tuttu juttu.

Monelta koululta on tullut viestiä siitä, että erityisesti kannabiksen ja nuuskan käsittely nuorten kanssa on hyvin tarpeellista. Nuuskaamisesta on tullut arkipäivää ja jopa alakoululaisilla on huumekokeiluita.

Olemme järjestäneet syksyn mittaan hyvin erilaisia tunteja. Perinteisesti olemme suosineet pieniä ryhmiä ja keskusteluun perustuvaa vuorovaikutusta, mutta pyynnöstä olemme räätälöineet myös muutamia kokonaisia vuosiluokkia yhdistäviä tilaisuuksia suurilla yhtenäiskouluilla, joissa lukuisten yksittäisten pienryhmien aikataulun laatiminen on ollut hankalaa.

Tällaisissa ”massaluennoissa” on etunsa: parissa päivässä olemme tavoittaneet satoja opiskelijoita. Toisaalta ne asettavat päihdekasvattajan ja opiskelijat asetelmaan, jossa keskustelu ei välttämättä ole yhtä helppoa, kuin luokkatilassa. Tilanne vaatii paljon myös päihdekasvattajalta: on aivan eri asia jutella 25 nuoren kanssa kuin seistä mikki kädessä satapäisen yleisön edessä.

Haasteista huolimatta kokeilut ovat olleet onnistuneita. Niitä ovat kiitelleet sekä opettajat että oppilaat. Tärkeintä on ollut kuitenkin huomata, ettei tilanne ole vaikuttanut nuorten mahdollisuuteen kysyä tai jakaa omia kokemuksiaan. Välillä ilmassa on ollut niin monta viittaavaa käsivartta, että aika on yksinkertaisesti loppunut kesken.

Isojen ryhmien kanssa olemme edenneet kokemusasiantuntijan tarina edellä. Sen kautta nuorille on pyritty avaamaan sitä, miten salakavalasti päihdeongelma kehittyy – ja miten se voi tulla kenelle tahansa. Samalla olemme käsitelleet jonkin verran myös mielenterveyteen liittyviä teemoja ja sitä, miten tärkeää on pitää itsestään hyvää huolta.

Juuri kokemustarinat ovat herättäneet nuorissa ajatuksia ja tunteita, kerrottiin niitä sitten salissa tai pienessä luokkahuoneessa. Esimerkiksi Laanilan koululla oppilaat kirjoittivat erään tunnin jälkeen kerättyihin palautelappuihin lukuisia positiivisia palautteita. Useissa toistui sama ajatus: on hyvä, että asiasta puhuu joku, joka todella tietää mistä hän puhuu.

Kokemustarinat antavat myös opettajille uusia työvälineitä aiheen jatkokäsittelyyn. Inhimillinen, todellinen esimerkki päihdemaailman pimeydestä ja riskeistä antaa mahdollisuuden lähestyä aihetta aivan eri tavoin kuin oppikirja.

Syksyn mittaan kouluilla on pyyhitty kyyneleitä ja vaihdettu lämpimiä halauksia. Moni nuori on halunnut jäädä juttelemaan tunnin jälkeen vielä kahdestaan. Minulle itselleni juuri nuo henkilökohtaiset keskustelut ovat olleet ikimuistoisia. Olen ollut todella otettu siitä, että nuoret ovat kokeneet, että he voivat puhua minulle. En varmasti tule unohtamaan sitäkään, kun lokakuun viimeinen luento päättyi ja eräs opiskelija asteli luokseni. ”Saanko halata sinua?”, nuori kysyi.

Jokainen tällainen kohtaaminen vahvistaa entisestään uskoani siihen, että päihdekasvatukselle on nuorten parissa todellinen tarve ja kysyntää. Juuri nyt meillä on mahdollisuus tavoittaa sekä ne, jotka eivät vielä käytä päihteitä kuin myös ne nuoret, joilla on jokokeiluja ja mahdollisesti jo ongelmia. Meillä on mahdollisuus kertoa riskeistä mutta myös valaa heihin uskoa, että kaikesta on mahdollista selvitä.

Juuri nyt meillä on mahdollisuus tehdä valtavan tärkeää työtä.

Laura Juntunen

Lauran kuulumisia vuoden 2019 lopussa:

Syksyn aikana on toistunut useampaan otteeseen tilanne, jossa nuoret ovat kaivanneet neuvoja ja tukea siihen, että he pääsisivät juttelemaan päihde- ja mielenterveysteemoista jatkossakin. Tästä syystä vuoden viimeisillä kerroilla otimme kouluille mukaan ennakkoon kerättyjä yhteystietolistoja, jotta yhdenkään nuoren ei tarvitsisi miettiä mistä hän saisi apua, jos sellaiselle tulee joskus tarvetta. Valitettavan moni nuori on kertonut kokevansa kouluhenkilökunnan liian etäiseksi ja toivoo sen sijaan saavansa puhua muiden tahojen kanssa.

Syksyn kouluvierailuilla on korostunut nuorten tarve tulla nähdyiksi ja kuulluksi. He haluavat puhua päihteistä avoimesti ja rehellisesti. Moni kokee, ettei aiheesta puhuta koulussa tai kotona tarpeeksi. Toisia vieras myös kiehtoo. Varsinkin kannabiksesta ja nuuskasta liikkuu paljon väärää tietoa, joka voi olla nuorille vahingollista.

Ennen kaikkea surullista on se, jos nuoret eivät koe että he tulisivat kohdatuiksi niin, että he saisivat apua ja tukea mieltä askarruttaviin asioihin.

Vaikka me aikuiset ajattelemme, että ”no onhan niillä ne puhelimet” vaikuttaa kuitenkin siltä, etteivät nuoret löydä tarvitsemaansa tukea itse.

On aikuisen vastuulla olla tietoinen missä porukassa lapsi liikkuu, uskaltaa aloittaa keskusteluita myös vaikeista aiheista kuten päihteistä tai mielenterveydestä sekä kysyä ääneen: Onko sinulla kaikki hyvin?

Laura Juntunen

KOULUVIERAILUT 

(Kouluvierailut-välilehdellä koko lista aiemmmista vierailuista)

KEVÄT 2020

14.1 Raisio, Ihalan koulu

Helsinki Yhteislyseon koulu

3.-6.2. Rauma, useita kouluja

Kemi, Sauvosaaren koulu

Porvoo

Pelkosenniemi

VKO 13 Jyväskylä, Kuokkalan yhteinäiskoulu, Hyvinvoinnin teemapäivä

SYKSY 2019

17.9 ESPOO, Ymmerstan koulu

25.9 SIIKAJOKI, Gumeruksen koulu 

10.10 OULU, Merikosken koulu

11.10 KEMPELE, Ylikylän koulu

15.-16. 10 OULU, Laanilan koulu

17.10 TYRNÄVÄ, Kuulammen koulu päivä 1.

 11.11. OULU, Kaakkurin koulu

22.11. Kuulammen koulu, Tyrnävä (päivä 2.)

26.11. Ylikylän koulu, Kempele (päivä 2.)

Lehden tilaaminen ei vielä automaattisesti aktivoi vierailuamme, vaan tilaajan tulee olla yhteydessä meihin ja tehdä varaus. Vierailut toteutetaan varausjärjestyksessä maantieteellisten mahdollisuuksien mukaan.

Ilmoita koulusi jonoon: 
mirkka@freestylelehti.fi tai laura@freestylelehti.fi

 

Ota meidän seurantaan Instagramissa ja lue myös palautetta vierailuista Palaute-välilehdeltämme!

Lue

“Hei Teemu! 

Lämmin kiitos vierailustasi eilen Ihalan koululla. Opettajien mukaan oppilaat saivat paljon ajattelemisen aihetta ja osasit sopivalla tasolla kertoa näistä pysäyttävistä ja vakavista asioista.Välitän nämä kiitokset ja terveiset myös vanhempainyhdistyksellemme, joka oli idean alullepanijana. Teet tärkeää työtä, kaikkea hyvää sinulle ja toivottovasti pääset vielä moneen moneen kouluun kertomaan tarinaasi.

Yst. Heli Ihalan koulusta”

 

“Päihdekasvattajan vierailu Alavieskan yhtenäiskoululla 5.-9. luokkalaisten luona oli todella hyvä ja lämminhenkinen. Kun keskustelut käydään luokittain tai pienryhmittäin, niin keskusteluja syntyy paljon paremmin kuin suuressa liikuntasalissa, jossa olisi koko koulu koolla. Päihdekasvattajalla on taito lukea ryhmää ja puhua heidän ikätasonsa mukaisesti. Jokaiselle oppilaalle tuli varmasti tunne, että hän tuli kuulluksi ja nähdyksi, koska jokainen sai vuorollaan puheenvuoron. Ketään ei kuitenkaan pakotettu avautumaan omista henkilökohtaisista asioista, vaan asioita käsiteltiin tarvittaessa yleisellä tasolla. Nuorisotyöllinen ote näkyy hyvin ja se varmasti sai oppilaat rentoutumaan ja luottamaan häneen. Itse olin paikalla koulunuorisotyöntekijän roolissa ja olin yllättynyt kuinka avoimesti ja rohkeastikin nuoret keskustelivat aiheesta. Tällainen vieraileva puhuja tukee hyvin koulunuorisotyötäkin ja avaa keskusteluja vapaa-ajalla nuorisotilan avoimissa ovissakin. Opettajien läsnäolo ei ole ollenkaan pakollinen näiden tuntien aikana, mutta paikalla on hyvä olla esim. koulunuorisotyöntekijä tai kuraattori, joka jollain tasolla ainakin tuntee ryhmät ja oppilaat. Suosittelen lämpimästi näitä vierailuja kaikille kouluille!” vapaa-aikaohjaaja/koulunuorisotyöntekijä, Alavieska

“Kiitos hyvästä päihdekasvatusvierailusta. Paljon hyvää palautetta on tullut niiltä opettajilta jotka olivat mukana tunneilla. Lämminhenkistä ja ikäkauteen sopivaa kunkin ryhmän kohdalla oli ollut juttelu ja tehtävät. Voimme suositella muillekin! 😊 Alavieskan yhtenäiskoulu

“Kiitos vierailusta! Sekä 5- ja 6-luokkalaisille pidetyt keskustelutilaisuudet että vanhempien iltatapahtuma olivat “kiinnostavia”, “osallistavia”, “ajatuksia herättäviä” ja jopa “hauskoja”. Vanhempia kiinnosti selvästi, millaisia keskusteluja oppilaiden kanssa syntyi, ja he toivoivat saavansa vielä jonkinlaisen yhteenvedon keskusteluista ja Freestyle-kampanjan “metodeista”.Kun päihteistä ja niiden käytöstä sekä omasta selviytymistarinastaan kertoo päihdekasvattajanne kaltainen nuori ihminen, on keskustelussa heti syvempi ja todellisempi ulottuvuus, ja sanoilla suurempi painoarvo. Varmasti lapsetkin tämän huomasivat. Kiitos myös käytännön vinkeistä liittyen päihdekeskustelun avaamiseen nuorten kanssa ja kodin ilmapiirin pitämiseen avoimena, vaikka päihteiden käyttöä ei kotona hyväksytäkään.Iloitsen suuresti siitä, että saimme Freestyle-kampanjan vierailemaan koulussamme!” Nöykkiönlaakson koulun vanhempainyhdistys

Lue lisää

Ilmoita koulusi jonoon

Tiedote vanhemmille

Lataa kouluvierailusopimus tästä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen Laura. 27-vuotias toimittaja, sisällöntuottaja ja editor. Äiti, vaimo, tytär ja ystävä. Valtiotieteiden kandidaatti, kulttuuribloggaaja ja kirppisintoilija. Siis ihan tavallinen tallaaja.  

Ennen kuin olin mitään näistä asioista, olin päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivä nuori. Teini, joka hädin tuskin selvisi peruskoulusta. Tyttö, joka oli päättänyt kuolla. 

Minulla on omakohtaista kokemusta päihdemaailmasta ja siellä tapahtuvasta väkivallasta, syömishäiriöistä, masennuksesta ja ahdistuneisuushäiriöstä. Menetin niille koko nuoruuteni. 

Siksi lapsille ja nuorille suunnattu päihdekasvatus on minulle sydämenasia. Toimin kokemusasiantuntijana, jotta edes yksi nuori voisi välttyä kokemasta sitä, mitä minä kerran koin. 

Kokemustoimijana olen Koulutetut kokemusasiantuntijat ry:n (KoKoA) jäsen. 

Voit kutsua minut koulullesi puhumaan oppilaille, erilaisiin tapahtumiin ja vanhempainiltoihin. Voimme myös yhdessä miettiä, millainen tilaisuus sopisi parhaiten sinun tarpeisiisi ja kohderyhmällesi. 

Me Freestylellä uskomme vuorovaikutuksen voimaan. Siksi päihdekasvatuskin koostuu tiedosta, kokemuksista ja nuoria osallistavista keskusteluista. 

Päihdekasvatus on kouluille maksutonta. 

Varaukset ja lisätietoa: laura@freestylelehti.fi

toteutuneet KOULUVIERAILUT

KOULUVIERAILUT 2019 

TAMMIKUU
24.-25.1.2019 JYVÄSKYLÄ, Kuokkalan yhtenäiskoulu (7.luokat) 

HELMIKUU
NILSIÄ, Nilsiän yhtenäiskoulu
VKO 8 OULU (siirretty sairastapauksen vuoksi) 

MAALISKUU
7.-8.3.2019 SEINÄJOKI, Pruukin koulu  
12.-14.3.2019 PORVOO, Albert Edelfeltin koulu 
26.3.-29.3.2019 JYVÄSKYLÄ, Kuokkalan yhtenäiskoulu (syksyllä käymättä jääneet vuosiluokat + vanhempainilta 26.3 klo 18) 

HUHTIKUU
1.-3.4. HANKASALMI, useiden koulujen kierros
4.4. MULTIA, Sinervän koulukeskus
11.4. JYVÄSKYLÄ, Mankolan yhtenäiskoulu
VKO 15 RAUMA, Nanun koulu, Raumanmeren peruskoulu, Nortamon peruskoulu ja Rauman normaalikoulu

KOULUVIERAILUT  2018 

TAMMIKUU 
16.-18.1.2018 MUSTASAARI, Mustasaaren Keskuskoulu ja Tuovilan koulu 

HELMIKUU
6.-9.2.2018 JYVÄSKYLÄ, Palokan yhteinäiskoulu 
27.-28.2.2018 JÄRVENPÄÄ, Järvenpään yhteiskoulu ja Kinnarin koulu 

MAALISKUU
6.3.2018 JÄMSÄ, Kuoreveden yhtenäiskoulu ja Länkipohjan koulu 
7.3.2018 JÄMSÄ, Paunun koulu 
13.-15.3.2018 JÄMSÄ, Kankarisveden koulu 
20.-22.3.2018 JOENSUU, Pyhäselän koulu
23.3.2018 JOENSUU, Hammaslahden alakoulu 

HUHTIKUU
5.4.2018 HAMINA, Pappilansalmen koulu 
10.-11.4.2018 LEMPÄÄLÄ, Hakkarin koulu 
17.4.2018 TAMPERE, Kristillinen koulu 
19.4.2018 TURENKI, Turengin koulu 
24.-26.4.2018 TURKU, Vasaramäen koulu 

TOUKOKUU
8.-9.5.2018 TOIJALA, Toijalan yhteiskoulu 
15.5.2018 ESPOO, Kantokasken koulu 
16.-18.5.2018 ESPOO, Tiistilän koulu 
24.-25.5 YLÖJÄRVI, Metsäkylän yhtenäiskoulu 
29.5 MULTIA, Sinervän koulukeskus 
31.5 YPÄJÄ, Kartanon yläkoulu 

ELOKUU
14.8 HAAPAMÄKI, Haapamäen yhteiskoulu 
21.8 RAUTAVAARA, Rautavaaran koulu 
27.-28.8.2018 JYVÄSKYLÄ, Mankolan yhtenäiskoulu 
30.8 SAARIJÄRVI, Saarijärven yhteinäiskoulu 

SYYSKUU
5.9 LAHTI, Lahden Kristillinen koulu 
13.9.2018 KUHMOINEN, Kuhmoisten yhtenäiskoulu 
19.9.2018 KUOPIO, Taitokodit Oy 
27.-28.9.2018 VESILAHTI, Vesilahden yläaste

LOKAKUU
2.10.2018 ESPOO, Nöykkiönlaakson koulu 
15.-17.10.2018 EURA, Euran yhteiskoulu

MARRASKUU
1.11.2018 ÄÄNEKOSKI, Koulunmäen yhteiskoulu 
7.-8.11.2018 ALAVIESKA, Alavieskan yhtenäiskoulu (Ehkäisevän päihdetyön -viikko) 
21.11 SEINÄJOKI, Pruukin koulu (vanhempainilta)  
29.-30.11 JYVÄSKYLÄ, Kuokkalan yhtenäiskoulu

JOULUKUU
10.-11.12.2018 SIIKAJOKI, Ruukin koulu  

KOULUVIERAILUT 2017

TAMMIKUU 
17.-18.1.2017 SONKAJÄRVI, Sonkajärven yläkoulu 
19.-20.1.2017 LAPINLAHTI, Portaanpään kansanopisto 
24.1.2017 JYVÄSKYLÄ, Tikan koulu 
25.1.2017 JYVÄSKYLÄ, Kuokkalan yhtenäiskoulun alakoulu 
26.-27.1.2017 JYVÄSKYLÄ, Keltinmäen koulu 

HELMIKUU  
1.-3.2.2017 MIKKELI, Urheilupuiston koulu 
7.-8.2.2017 VANTAA, Hiekkaharjun koulu 
9.-10.2.2017 HELSINKI, Apollon Yhteiskoulu 
15.-17.2.2016 MIKKELI, Kalevankankaan koulu 
21.-24.2.2017 ORIMATTILA, Jokivarren koulu 

MAALISKUU 
14.-17.3.2017 HÄMEENLINNA, Iittalan yhtenäiskoulu 
21.3.2017 LUHANKA, Tammijärven koulu 
23.3.2017 ESPOO, Lahnuksen koulu 

HUHTIKUU  
11.-12.4.2017 ORIMATTILA, Kuivannon ja Vuorenmäen koulu 
19.-21.4.2017 HUITTINEN, Pellonpuiston koulu 

TOUKOKUU 
4.-5.5.2017 JUUKA, Poikolan koulu 
10-11.5.2017 HELSINKI, Lauttasaaren Yhteiskoulu 

ELOKUU  
22.-23.8.2017 LIPERI, Ylämyllyn koulu 
29.8.2017 HAMINA, Vehkalahden koulu 

SYYSKUU 
6.-7.9.2017 ESPOO, Westendinpuiston koulu 
12.9.2017 VANTAA, Steiner koulu 
14.9.2017 ESPOO, Komeetan koulu 
19.-21.9.2017 LEMPÄÄLÄ, Sääksjärven koulu 
26.-28.9.2017 JYVÄSKYLÄ, Kuokkalan yhtenäiskoulu 

LOKAKUU 
3.-4.10.2017 EURAJOKI, Eurajoen yhteiskoulu 
24.-25.10.2017 JOENSUU, Eno koulu 
26.-27.10.2017 JOENSUU, Uimaharjun koulu 

MARRASKUU 
7.-8.11.2017 JOUTSA, Joutsan yhtenäiskoulu 
14.11.2017 VARKAUS, Puurtilan koulu 
15.11.2017 VARKAUS, Lehtoniemen koulu 
16.11.2017 VARKAUS, Könönpellon koulu 
17.11.2017 VARKAUS, Waltterin koulu 

KOULUVIERAILUT 2016

SYYSKUU
5.-8.9 OULU, Haukiputaan koulu 
12.-14.9 OULU, Laivakankaan koulu 
15.-16.9 OULU, Kastellin koulu

LOKAKUU
25.-26.10 VANTAA, Simonkallion koulu 
27.-28.10 VANTAA, Hämeenkylän koulu

MARRASKUU
7.11 VANTAA, Martinlaakson koulu 
8.-10.11 HELSINKI, Herttoniemen yhteiskoulu 

HUOM!

Lehden tilaaminen ei vielä automaattisesti aktivoi vierailuamme, vaan tilaajan tulee olla yhteydessä meihin ja tehdä varaus. Vierailut toteutetaan varausjärjestyksessä maantieteellisten mahdollisuuksien mukaan. 
Ilmoita koulusi jonoon: mirkka@freestylelehti.fi 
Lehden tilaajapalvelu: laura@freestylelehti.fi 

Vieritä ylös

Kirjaudu tästä