Oletko jo tilaaja? Saat tunnukset verkkolehteen kirjautumiseen postitse!

Tässä numerossa

Osta teinille kukka
Tänään olen kuullut kolmen nuoren itsemurhasta. Yksi niistä oli tapahtunut kotikaupunkini Sastamalan Kaalisaaressa, jossa minäkin aikoinani kipuilin murrosiän tuskaa. Tämä kolahti kovaa. Olen itkenyt koko aurinkoisen lauantain myös kahta muuta epäreilua kuolemaa. Toinen lapsensa menettänyt äiti sanoi, että hän haluaa tehdä tämän tragedian näkyväksi, ettei hänen lapsensa kuolema olisi turha. Annetaan merkitys näille kohtuuttomille kuolemille …
Osta teinille kukka Lue lisää »
Jaa tämä:

TUOMAS ENBUSKE
Masennuksen sanotaan olevan suomalainen kansantauti. Vakavaa masennusta sairastaa joka vuosi noin 300 000 suomalaista. Masennus on lukujen valossa yleisempää naisilla kuin miehillä, mutta johtuuko tämä siitä, että naisten masennus on tunnistettavampaa kuin miesten? Ovatko miehet kuitenkin yhtä alttiita masentumaan kuin naiset, mutta toksisen miesroolin ylläpitäminen vaatii oireiden, tuntemusten ja pahan olon survomista jonnekin sielun syvyyksiin, kunnes …
Jaa tämä:

Ammattina oma elämä
Veronica Verho on monipuolinen median ammattilainen ja yksi Suomen suosituimmista tubettajista. Omaa elämäänsä Veronica on avannut seuraajilleen liki kymmenen vuotta. Ja viimeistään nyt hän on tullut tutuksi suurelle yleisölle yhtenä Posse-sarjan jäsenenä. Miten nuori nainen, jota nolotti ja jännitti puhua kameralle, teki tuon kaiken?
Jaa tämä:

Kuntodopingiin liittyy pelkoa ja häpeää – ”Vuosien terveysongelmat eivät ole käytön arvoisia”
Kun puhumme dopingista, ajatuksemme liikkuvat helposti urheiluun. Sana ”anaboliset steroidit” tuo mieleen lavalla valtavia lihaksia pullistelevan kehonrakentajan. Doping ei ole kuitenkaan vain kilpaurheilijoiden suosiossa. Monet muutkin havittelevat aineita, joilla pyritään kehittämään omaa ulkonäköä ja suorituskykyä. Nykyään se on helppoa: verkkokaupoista ja pimeän verkon markkinapaikoilta dopingaineita voi tilata vaikka suoraan kotiovelle. ”Ihmiset haluavat oikotien onneen. Halutaan …
Jaa tämä:

Jenni Jekkonen pakeni traumaattisia kokemuksia päihteisiin – ”Ajattelin, että kaikkien elämä on sellaista”
Alkoholin ongelmakäyttö kulkee usein käsi kädessä muiden sosiaalisten ongelmien kanssa. Jenni Jekkonen on kokenut tämän kantapään kautta.
Jaa tämä:

Onnistu tai opi
Ihminen on siitä hassu, että se hyvin harvoin osaa arvostaa hyvin olevia asioita ennen kuin ne on menetetty. Kun arki rullaa omalla painollaan, asioista tulee monesti itsestäänselvyyksiä. Oli sitten kyse taloudellisesta tilanteesta, terveydestä tai vaikkapa onnellisesta parisuhteesta. Itsestäänselvyyden myötä ihminen lakkaa tekemästä töitä asioiden eteen ja olettaa, että myötätuuli jatkuu auringonlaskuun saakka, kunnes ei enää …
Jaa tämä:

SÄRÖT auttaa ymmärtämään mielenterveys- ja päihdeongelmia
Syksyllä 2020 Turun seudulla toteutettiin kolme ainutlaatuista roolipeliä, joissa osallistujat pääsivät astumaan mielenterveys- ja päihdeongelmien maailmaan. SÄRÖT -roolipelien luoja Kerttu Lehto uskoo, että larppaamisella olisi paljon potentiaalia hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämisessä.
Jaa tämä:
Edelliset verkkolehden numerot
Ilmaiset artikkelit

Osta teinille kukka
Tänään olen kuullut kolmen nuoren itsemurhasta. Yksi niistä oli tapahtunut kotikaupunkini Sastamalan Kaalisaaressa, jossa minäkin aikoinani kipuilin murrosiän tuskaa. Tämä kolahti kovaa. Olen
Jaa tämä:

SÄRÖT auttaa ymmärtämään mielenterveys- ja päihdeongelmia
Syksyllä 2020 Turun seudulla toteutettiin kolme ainutlaatuista roolipeliä, joissa osallistujat pääsivät astumaan mielenterveys- ja päihdeongelmien maailmaan. SÄRÖT -roolipelien luoja Kerttu Lehto uskoo, että larppaamisella olisi paljon potentiaalia hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämisessä.
Jaa tämä:

ISMO LEIKOLA – Sopivasti erilainen koomikko
Stand up -koomikko Ismo Leikola lensi kesällä Los Angelesista Suomeen koronaa karkuun. Tällä hetkellä hän keikkailee Suomessa ja viimeistelee ensi vuonna ilmestyvää kirjaansa. Leikola kertoo, miten hänestä oikein tuli koomikko ja maailman hauskin mies, joka tunnistetaan ympäri Yhdysvaltoja.
Jaa tämä:

Tupakaton nikotiininuuska on uusi tapa myydä nikotiinia
Tupakkansa tumpanneet nuoret ovat siirtyneet käyttämään siististi pusseihin pakattua nuuskaa. Uusimpia tupakkateollisuuden keksintöjä ovat nikotiininuuskat, jotka sisältävät usein huomattavasti enemmän nikotiinia kuin tupakkanuuskat. Makuja on lukemattomia erilaisia ja esikuvia riittää poptähdistä urheilusankareihin. Mitä ilmiöstä pitäisi ajatella?
Jaa tämä:

Nuorisotyö tuo toivoa pimeyteen
Jalkautuva nuorisotyö tarjoaa matalan kynnyksen apua ja arkisia kohtaamisia, jotka ovat osalle nuorista elintärkeitä. Korona-aikana työn tarve on alkanut korostua kriittisellä tavalla.
Jaa tämä:

Arvovalintoja huumekaupoilla ja päihdetyötä pimeässä verkossa
Tämä vuoden viimeisin verkkolehtemme sisältää useita puhuttelevia artikkeleita, joista nostan tähän esittelyyn kolme. Ensinnäkin, huumetalouden hiilijalanjälki. Harva tulee ehkä ajatelleeksi, että huumeillakin on
Jaa tämä:

Sankaritarina
”There goes my hero, watch him as he goes. There goes my hero, he’s ordinary.” Noin laulaa Dave Grohl Foo Fightersin kappaleella My
Jaa tämä:

”Voitko auttaa?” – Päihdetyö meni Tor-verkkoon käyttäjien perässä
Pimeässä verkossa tehtävä päihdetyö auttaa myös sellaisia käyttäjiä, joita ei muuten tavoittaisi kukaan. Parissa vuodessa Tor-verkosta on tullut monelle eri toimijalle tärkeä toimintakanava.
Jaa tämä:

Vähemmän kontrollia, enemmän luottamusta
Monilla klinikoilla korvaushoitoa on pyritty kehittämään viime vuosina vapaampaan ja luottamuksellisempaan suuntaan. Joissain kunnissa ongelmakäyttäjät joutuvat kuitenkin yhä taistelemaan oikeudestaan hoitoon.
Jaa tämä:

Repivä ja rakentava viha
Ehkä tärkein ahaa-elämys kohdallani oli, kun tajusin, ettei maailma ole minulle mitään velkaa.
Jaa tämä:

Artisti ja aktivisti Linda-Maria Roine: ”Romanien syrjintä on salonkikelpoista rasismia”
2010-luvun alku, Itä-Helsinki. Linda-Maria Roine seisoo räntäsateessa Tallinnanaukiolla ja toivoo, että hänellä olisi megafoni. Hän haluaisi huutaa ja herättää ostoskasseineen vaeltavat ihmiset.
Jaa tämä:

Salonkikelpoista rasismia ja sukupuoliristiriitoja
Lehdessämme teemat eivät määrittele lehden sisältöä, vaan toisinpäin. Tämän numeron teemaksi muodostui upeiden tarinoiden kautta yhdenvertaisuus. Rasismi on aiheena arka ja jo lähtökohtaisesti
Jaa tämä:

Savossa syntynyt Minna Ahmonsaari: ”Mun identiteetti on musta”
Bloggaaja, sairaanhoitaja ja sosiaalisenmedianvaikuttaja Minna Ahmonsaari
välttää käyttämästä Tyttö sinä olet vahva -blogissaan hästägejä #blf tai #kehopositiivisuus.
Jaa tämä:

Koronatilanne on riski nuorten hyvinvoinnille ja kehitykselle
Poikkeustila koettelee monia perheitä. Asiantuntijat korostavat, että lasten ja nuorten hyvinvointiin on kiinnitettävä nyt erityistä huomiota.
Jaa tämä:

Päihteidenkäyttäjät ovat koronakriisin riskiryhmää
Poikkeustila on vaikeuttanut päihteiden käyttäjien ja asunnottomien elämää entisestään ja asettanut palveluntarjoajat haasteiden eteen. Huumekauppaa sen sijaan käydään entiseen tapaan. Ehkäisevä työ on nyt entistä arvokkaampaa.
Jaa tämä:

Subutex-valtakunta: Stigma seuraa kaikkialle
”Hävettääkö sua liikkua meidän kanssa?” Vaikka puhujan kasvoilla on virnistys, äänestä kuulee, että itse kysymys on vilpitön. Vastaan kieltävästi. Tämä ei ole ensimmäinen
Jaa tämä:

Subutex-valtakunta: ”Pakko oli näyttää, ettei mun kanssa pelleillä”
Keittiön ikkunalaudalle paistaa aurinko, ja ovesta kuuluu lintujen laulua. Buprenorfiinilaastareilla täytetty ruisku roikkuu liedelle unohtuneen kattilan reunuksella, kun kaverukset kinastelevat koko ajan suurempaan
Jaa tämä:

Subutex-valtakunta: “Kuka vain voi käyttää”
Tällainen on hyvä päivä huumemaailmassa. On kuun alku ja pankissa rahaa. Ollaan matkalla tapaamaan vanhoja tuttuja, sellaisia joihin voi aina luottaa. Tunnelma on
Jaa tämä:

Subutex-valtakunta: ”Kun yrität lopettaa, aineita tuodaan kotiovelle”
Pohjoisessa on meneillään kuiva kausi, mutta korvaushoidon aikana aineiden hintojen nousu ei pelota. Juttusarjassa seurataan heinäkuun ajan pohjois-suomalaisten päihdepiirien elämää.
Jaa tämä:

Mies+ -projekti: ”Jokaisen miehen tulisi opetella puhumaan pahasta olostaan”
Miehille ei ole ollut sosiaalisesti hyväksyttyä näyttää heikkouttaan tai puhua tunteistaan. Mies+ -projekti haluaa murtaa kangistuneet ajattelumallit ja saada miehet kiinnostumaan omasta hyvinvoinnistaan.
Jaa tämä:
Mikä on Freestyle?
Elämänsuojelun ja ehkäisevän päihdetyön Freestyle-lehti käsittelee raikkaasti ajankohtaisia ilmiöitä, ja klassikkoaiheita uusista näkökulmista. Lehti haastaa pohtimaan asioita kriittisesti ja eettisesti tarjoten tarinoita vakavista teemoista viihteeseen. Freestyle antaa elämyksiä ja monipuolisia esimerkkejä terveeseen elämään ja inspiroi voimaan hyvin. Ammattitaitoinen toimitustiimimme tuottaa laatuartikkeleita muun muassa nuoriso- ja kasvatusalan ammattilaisille, opettajille, nuorille ja heidän vanhemmilleen. Freestyle on siis koko perheen lehti, josta jokainen löytää jotakin mielenkiintoista luettavaa. Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Ensimmäinen verkkolehti ilmestyi lokakuussa 2019.
Painettujen numeroiden kansia
Kuvat aukeavat klikkaamalla suurempaan kokoon.