Mies+ -projekti: ”Jokaisen miehen tulisi opetella puhumaan pahasta olostaan”

Teksti Laura Juntunen

Kuvat Unsplash

Omista tunteista vaikeneminen aiheuttaa monissa miehissä voimakasta pahoinvointia, josta kärsii miehen lisäksi myös hänen ympäristönsä.
Mies+ -projektille sataa positiivista palautetta ja kiitoksia tärkeästä työstä. 
”Lähes päivittäin joku mies kirjoittaa meille, kuinka on lukenut julkaisujamme ja kokenut helpotusta omien ongelmiensa kanssa tietäen, ettei ole ainoa, jolla niitä on.”, Miika kertoo.
Perinteiden juuret ovat syvällä, eikä aikuinen aina edes huomaa huonoa käytöstä itsessään tai toisissa. Esimerkiksi seksuaalinen ahdistelu voi tuntua täysin normaalilta.

Miehille ei ole ollut sosiaalisesti hyväksyttyä näyttää heikkouttaan tai puhua tunteistaan. Mies+ -projekti haluaa murtaa kangistuneet ajattelumallit ja saada miehet kiinnostumaan omasta hyvinvoinnistaan. 

Lapsena Miika Saksi ei halunnut kasvaa mieheksi, koska jo pelkkä sana ”mies” tuntui epämiellyttävältä. Vaikka lähipiirissä olevat miehet olivat hyviä ja ystävällisiä, hänen mielikuvissaan miehet olivat kuitenkin väkivaltaa ihannoivia lihaskimppuja, jotka pitivät joukkueurheilusta eivätkä antaneet tilaa herkille tunteille. Saksi itse oli kiltti ja empaattinen lapsi, joka vain ahdistui kohdatessaan fyysistä väkivaltaa. 

”En kokenut olevani mies. En kokenut olevani mikään muukaan, kuten nainen miehen kehossa, sukupuolineutraali tai muuta sellaista, mutta mies en halunnut olla, koska se edusti minulle kaikkea pahaa maailmassa”, hän muistelee. 

Lähes kolmekymmentä vuotta myöhemmin Saksi haluaa laajentaa ahdasta käsitystä siitä, mitä tarkoittaa olla mies. Siksi hän pyörittää Mies+ -projektia yhdessä kuuden muun henkilön kanssa. Kyseessä on digitaalinen alusta kokemuksiin perustuvalle keskustelulle suomalaisten miesten mielenterveydestä ja hyvinvoinnista. 

Tekijätiimi eli Miika, Heikki, Timo, Sakke, Jutta, Mili ja Heli ajattelevat, ettei suomalaisten miesten henkisestä hyvinvoinnista puhuta tarpeeksi ja tästä kärsivät kaikki, sukupuoleen katsomatta.

”Asiasta ei käydä avointa ja ajatuksia herättävää keskustelua, eikä valloillaan oleva haitallinen kulttuuri pääse muuttumaan”, Saksi sanoo.  

 

Moni kärsii ahtaasta roolista

Pojat ovat sukupolvi toisensa jälkeen saaneet kuulla, etteivät he saisi näyttää tunteitaan tai olla heikkoja. Miehisyyteen on liitetty kovuus, aggressiivisuus, yksin pärjäämisen ihanne sekä korkeita odotuksia fyysisestä suorituskyvystä ja seksuaalisesta aktiivisuudesta. 

Saksi muistuttaa, että useimmat miehet ovat toki hyviä ja hyväkäytöksisiä, toiset huomioonottavia ja suvaitsevaisia sekä kosketuksissa sisäisen itsensä kanssa. Monet kuitenkin kärsivät ahtaasta mieskuvasta ja ovat lukossa itsensä ja omien herkkien tai vaikeiden tunteidensa kanssa. 

Osalla tämä voi aiheuttaa identiteettikriisejä, homofobiaa ja misogyniaa, haasteita ihmissuhteissa, mielenterveys- ja päihdeongelmia tai väkivaltaisuutta. Toiset välttelevät lääkäriin menoa ja jättävät kipunsa huomioimatta.

Pahoinvointi näkyy myös tilastoissa: miehet tekevät kolme kertaa enemmän itsemurhia kuin naiset. 

”Vaikka nykyajan nuoret miehet ovat suhteellisesti enemmän sinut omien tunteidensa kanssa ja osaavat puhua paremmin kuin vanhempien sukupolvien edustajat, silti Suomessa on nytkin yli 70 000 syrjäytynyttä alle 30 vuotiasta nuorta, joista suurin osa on miehiä ja poikia. Tilastot ovat hälyttäviä ja helpotusta ei ole näköpiirissä”, Saksi sanoo. 

Projektin tekijätiimi uskoo, että jos miesten olo itsensä kanssa parantuu, myös yhteiskunnan kollektiivinen olo kohenee. Samalla voidaan löytää ratkaisuja yhteiskunnallisiin ongelmiin. 

”Jokaisen miehen tulisi opetella puhumaan pahasta olostaan. Jos siitä ei puhu, miehen maskuliininen energia kääntyy ennen pitkää raivoksi ja vihaksi, joka purkautuu tavalla tai toisella niihin, jotka ovat lähimpänä. Viha voi myös kääntyä sisäänpäin ja aiheuttaa esimerkiksi mielenterveysongelmia.”

 

Avoimuuden kulttuuri leviää

Mies+ perustettiin tammikuussa 2020, kun Saksi keskusteli ystävänsä Saken kanssa heidän omista henkilökohtaisista kriiseistään. Keskusteluiden aikana he tajusivat, ettei miehille ole olemassa keskusteluareenaa, jossa puhua omaan hyvinvointiin liittyvistä teemoista. 

Mies+:n somekanavissa julkaistaan miesten tunteita, ajatuksia, kokemuksia ja tarinoita, jotka voivat auttaa muita tunnistamaan omia tunteitaan ja inspiroida heitä puhumaan. Tavoitteena on, ettei projekti henkilöidy yksittäisiin ihmisiin vaan toimii paikkana, jossa kaikkien tarinat ja tunteet ovat yhtä tärkeitä, ja jossa kaikenlaiset kokemukset saisivat tulla kerrotuksi ääneen. 

Turvalliselle tilalle on ollut kysyntää. Viiden kuukauden olemassaolon jälkeen Mies+:n Instagram-tilillä on jo yli 6000 seuraajaa. Aluksi kokemustarinoiden löytäminen oli kuitenkin vaikeaa.

”Kun ensimmäinen uskaltautui, niin pian muutkin uskalsivat avautua. Kun aloimme julkaista miesten tarinoita anonyymisti, ilman nimeä ja kasvokuvaa, niin avautumisia tuli paljon enemmän. On vuosi 2020 ja edelleen miehelle on häpeällistä puhua tunteistaan”, Saksi kertoo.

Vaikka ahtailla sukupuolirooleilla on pitkä historia, muutoksesta alkaa olla merkkejä ympäri maailmaa. Yhä useammat miehet ovat kiinnostuneita omasta henkisestä hyvinvoinnistaan ja perheensä ja parisuhteensa tilasta. 

Saksi arvioi, että suurin syy miesten väliselle keskustelulle henkisestä hyvinvoinnista on ollut kansainvälisen viihdemedian kautta syntynyt avoimuuden kulttuuri. Kun kansainväliset tähdet kertovat käyvänsä terapiassa voidakseen henkisesti paremmin, esimerkki säteilee muillekin.

”Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Myös #metoo ja muut vastaavat liikkeet ovat nostaneet keskustelun esimerkiksi toksisesta maskuliinisuudesta kaikkien korville ja se on muuttanut käyttäytymistä. Vaikeista asioista kovaan ääneen puhuminen auttaa.”

Ben White / Unsplash

Aikuiset näyttävät mallia

Laajamittainen kulttuurinen muutos ei kuitenkaan tapahdu vain tähtien toimesta. Siihen tarvitaan myös muita aikuisia ja uutta, toisin kasvatettua sukupolvea. 

Saksi muistuttaa, että lapsia ja nuoria voidaan opettaa näyttämään tunteitaan kysymällä heiltä kysymyksiä, kuuntelemalla ja yrittämällä aidosti ymmärtää, mitä he yrittävät sanoa. Jos halutaan, että uusista sukupolvista kasvaa avoimia, suvaitsevaisia ja omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneita aikuisia, on heille näytettävä myös esimerkkiä.

”Yksikin halveksiva hymähdys väärässä paikassa voi muokata nuoren käsitystä, kuinka suhtautua näihin asioihin. Tarkoitus ei ole varoa jokaista sanaansa, vaan muuttaa itse omaa ajatus- ja käytösmalliaan lopullisesti.”

Saksi tietää kokemuksesta, että avoimuuteen ja puhumiseen voi oppia varsinkin vanhemmalla iällä jopa yhdessä päivässä. 

”Vanhemmalla iällä puhumisen oppiminen vaatii oikean tilanteen ja oikean seuran. Jonkun, joka rohkaisee, näyttää mallia ja kysyy ne oikeat kysymykset tai olemuksellaan viestii, että on valmis kuuntelemaan tuomitsematta. Kaikki ovat kuulleet tarinoita miehistä, jotka avautuvat kuolinvuoteellaan. Ei se ole sen kummempaa. Vanha koirakin oppii halutessaan uusia temppuja.”

 

”Pidän itsestäni sellaisena kuin olen”

Saksi itse haluaa uskoa, että jos hän olisi saanut nuoruudessaan monipuolisemman käsityksen siitä, millainen mies voi olla, se olisi lisännyt ja kasvattanut hänessä tervettä itsetuntoa. Toisaalta hän ei halua myöskään jossitella liikoja. Menneisyyden ansiosta hän on juuri se ihminen, joka on tänään ja saa tehdä Mies+ -projektin kautta työtä, jonka kokee arvokkaaksi. 

”Pidän itsestäni juuri sellaisena kuin olen ja se johtuu varmasti paljon siitä, että olen joutunut aikuiselämässä tekemään paljon töitä itseni kanssa oppiakseni pitämään itsestäni sellaisena kuin olen.”

Saksi on löytänyt rauhan identiteettinsä kanssa. Aikuisuuden myötä hän on oivaltanut sittenkin olevansa ”mies”, vaikka sana nuorena pelottikin. Neljänkympin kynnyksellä hän ei ole enää poika, eikä mikään mukaan. 

Hän on ymmärtänyt, etteivät lapsuuden ja nuoruuden aikana ahtailta tuntuneet mielikuvat ole ainoa totuus. 

”Mies on juuri sellainen, kuin mieheksi itsensä määrittelevä itse itsensä kokee.”

 

MIES+ PROJEKTI


Mies+ on digitaalinen alusta kokemuksiin perustuvalle keskustelulle suomalaisten miesten mielenterveydestä ja hyvinvoinnista. https://www.instagram.com/miesplus/

Sosiaalisen median tileillä jaetaan miesten tunteita, ajatuksia, kokemuksia ja tarinoita. Työn alla on nettisivusto, joka tulee toimimaan laajempien sisältöjen julkaisualustana. 

Kehitteillä on lisäksi Mies+ Podcast ja aihetta käsittelevä kirja, johon haastatellaan 100 miestä. Miehet kuvaa valokuvaaja Sergei Pavlov. 

Mies+:n tekijätiimillä on työn alla myös uusi projekti, First Step Clinic, joka pyrkii ehkäisemään nuorten syrjäytymistä. First Step Clinic toimii Instagramissa: https://www.instagram.com/firststepclinic/

Mies+ ja First Step Clinic eivät tarjoa mielenterveyspalveluita, vaan suosittelevat ottamaan tarpeen mukaan yhteyttä ammattiauttajiin, esimerkiksi omaan terveysasemaan tai Mieli ry:n https://mieli.fi/fi/mieli-ry ja Miessakit ry:n www.miessakit.fi kaltaisiin tahoihin. 

Jaa sosiaalisessa mediassa!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Vieritä ylös

Kirjaudu tästä