Kisahallin raskaat pääovet paukahtelevat ja aulassa käy jatkuva kuhina, mutta Dilemma istuu kahvilapöydässä rentona ja rauhallisena. 28-vuotiaasta muusikosta näkee kauas, että hänen jalkansa ovat yhä tukevasti maan pinnalla uran lennokkaasta etenemisestä huolimatta. 

Dilemma tuli yleisön tietoisuuteen neljä vuotta sitten, kun hän lähetti levy-yhtiölle ensimmäisen singlensä ja sai heti vastaukseksi levytyssopimuksen. Sellaisesta alusta moni nuori artisti saa vain haaveilla. 

”Vaikka ulospäin näyttää siltä, että kaikki on edennyt tosi nopeasti, minun puolestani asiat saisivat edetä nopeamminkin. Levy-yhtiö ja ohjelmatoimisto joutuvat aina muistuttelemaan, että tällä alalla asiat pitää tehdä askel kerrallaan”, Dilemma itse naurahtaa.

Tammikuussa 2020 Dilemma on juuri julkaissut uuden kappaleensa Toivo yhdessä Toni Wirtasen kanssa. Itsemurhaa käsittelevä biisi sai alkunsa Dilemman omista tunnekokemuksista. Sanoituksen rakentamista varten artisti tutki itsemurhaviestejä ja perehtyi itsemurhan tehneiden omaisten tuntemuksiin. 

”Kappaleen tekeminen oli sen kipeästä aiheesta huolimatta mahtavaa. Tonin kanssa työskentely oli opettavaa ja jännittävää, hän on lapsuuteni ensimmäisiä idoleita”, Dilemma kertoo.

Ensimmäisestä singlestä lähtien Dilemma on tuottanut uutta musiikkia tasaisella tahdilla. Kun Feenix-levy tuli ulos syksyllä 2019, uusi albumi oli jo työn alla. Samaan aikaan Dilemma on kiertänyt ahkerasti ympäri Suomea ja tehnyt usein monta keikkaa viikossa, useilla eri paikkakunnilla. Silti Dilemma kokee, että kuluneet kuukaudet ovat olleet hänen uransa seesteisimpiä.

”Olen tähän asti ajatellut, että pitää koko ajan olla menossa ja hirveä vauhti päällä. Nyt olen oppinut arvostamaan rauhaa, esimerkiksi lukemista, kotona olemista ja saunomista. Se on tehnyt minulle todella hyvää. En kuitenkaan itse koe, että olisin paahtanut jotenkin kauhean kovaa viime vuodet. Tämä on elämäni: rakastan tehdä musiikkia ja keikkailla. Ei se tunnu duunilta, koska tykkään siitä niin paljon. Tämä on parasta mitä tiedän”, hän sanoo. 

 

 

Sanoittaja, sovittaja ja ohjaaja

Toivo ei ole suinkaan ensimmäinen kappale, joka kertoo elämän varjopuolista. Dilemma on aiemmin käsitellyt kappaleidensa kautta esimerkiksi nuorena kokemaansa perheväkivaltaa ja koulukiusaamista. 

”Kun julkaisin perheväkivaltaa käsittelevän Mä en pelkää sua enää-biisin mua pelotti, koska aihe on niin raaka ja kappaleessa ollaan niin alasti aiheen äärellä. Julkaisun myötä kuitenkin tajusin, että todella monella on samanlaisia kokemuksia. Siksi uskon, että moni löytää itsensä myös tästä uudesta kappaleesta. Vaikka aihe on arka, uskon että kuuntelijat voivat ottaa sen omakseen”, Dilemma kertoo. 

Toni Wirtasen lisäksi Dilemma on työskennellyt monien muidenkin kotimaisen musiikkikentän suuruuksien kanssa. Esimerkiksi Fenix-albumilla vierailivat Mira Luoti, Paleface ja Pelle Miljoona. 

Usein Dilemma tietää jo kappaletta tehdessään, kenet hän haluaa mukaan. Dilemma vastaa itse kappaleidensa sanoituksista ja sovituksista ja hänellä on yleensä hyvin selkeä visio siitä, millaisen lopputuloksen hän haluaa saavuttaa. 

”Esimerkiksi Toivo-kappaleessa kuulin alusta saakka Toni Wirtasen äänen. Jos siinä olisi lopulta ollut joku toinen, se olisi jäänyt vaivaamaan”, Dilemma sanoo. 

Vahva taiteellinen visio näkyy myös musiikkivideoissa. Dilemman videot ovat usein hyvin visuaalisia ja näyttäviä, aivan kuin lyhytelokuvia. Artisti on käsikirjoittanut videonsa aiemminkin itse, mutta Toivo on ensimmäinen, jonka hän on myös ohjannut.  ”Se on ehkä kantaaottavin video, jonka olen tehnyt.” 

 

 

”Häpesin perheväkivaltaa”

Vielä kahdeksan vuotta sitten Dilemma ei olisi osannut edes haaveilla siitä, missä hän on tänään. Kahdenkymmenen ikävuoden kieppeillä hän ei olisi halunnut edes yrittää muusikon uraa. 

”Taustani söi itsevarmuuttani. Ajattelin, ettei mulla olisi mahdollisuuksia menestyä tällä alalla. Tein kaikkea muuta, harrastin neljää eri tanssia, urheilin paljon ja kokeilin varmaan kymmentä eri työtä, mutta jossain vaiheessa tajusin että kaikista iloisin olin harrastaessani musiikkia. Aloin ajatella, että meni miten meni, mun täytyy tehdä juuri tätä koska silloin olen onnellisimmillani, menestyin tai en”, hän muistelee.

Vaikka nyt pöydässä istuu itsevarma ja rauhallinen mies, vielä uransa alussa Dilemma kamppaili nuoruutensa kiusaamiskokemusten jättämien varjojen kanssa. 

”Halusin menestyä, mutta samaan aikaan en olisi halunnut huomiota, koska pelkäsin halveksivaa palautetta, jota voisin saada osakseni. Esimerkiksi haastattelutilanteissa suoraan sanottuna pelotti. Huomasin ajattelevani, että miten tässä pitäisi nyt olla ja käyttäytyä, ettei minua kohta taas kiusattaisi. Vasta ajan kanssa opin käsittelemään niitä tunteita ja ymmärsin, ettei joku dislike-napin painaminen saa vaikuttaa siihen, miten ajattelen itse itsestäni”, hän muistelee. 

Dilemmalle musiikin tekeminen on ollut tärkeä tapa käsitellä menneisyyden kokemuksia ja tunteita.

 ”Kun sanon vaikeat asiat ääneen, ne menevät pois. Kaikista niistä asioista, joita olen käynyt läpi, häpesin eniten perheväkivallan kokemuksiani. Mutta kun nousin lavalle ja sanoin sen kaiken ääneen, se oli kuin manifesti. Sen jälkeen traumaattiset kokemukset eivät ole tuntuneet niin suurilta. Oli pelko mikä hyvänsä, haluan voittaa sen”, hän selittää. 

 

 

 

Tervehenkinen roolimalli

Dilemma tiedostaa hyvin, että elämä olisi voinut mennä toisinkin. Kiusatusta ja kotona alistetusta pojasta olisi voinut kasvaa ahkeran artistin sijaan myös väkivaltainen ja impulsiivinen mies. 

”Rankoista lähtökohdista on tosi helppo rakentaa itselleen sellainen muurien ympäröimä maailma, missä ei tarvitse kohdata menneisyyden kamalia asioita. Mutta jossain vaiheessa ymmärsin, ettei sinne muurien sisälle pääse myöskään mitään hyvää, ei aurinkoa tai muita ihmisiä. Biisit olivat minun tapani hajottaa ne muurit”, Dilemma sanoo.

Moni köyhissä tai muuten vaikeissa olosuhteissa kasvanut nuori oppii päihteidenkäytön jo nuorena. Sellainen ei ole kuitenkaan koskaan kiinnostanut Dilemmaa. Päinvastoin hän tehnyt näkyvää pesäeroa hiphop-skenessä ilmenevään päihteiden ihannoimiseen.

Artistin someprofiileista ei löydy huumeiden kanssa flirttailevia kuvatekstejä tai sekavia kuvia keikkojen takahuoneista, vaan selfieitä kirjastosta ja kuntosalilta. 

”Olen onnekas, koska lapsuudenperheessäni ei käytetty päihteitä. Luulen, että siksi en ole oppinut niiden käyttöä myöhemminkään. Päihdemaailma ei puhuttele mua yhtään. Elämäni pyhä kolminaisuus on perhe, musiikki ja treenaaminen”, Dilemma sanoo. 

Vaikka Dilemma tekee paljon kappaleita vaikeista aiheista ja omakohtaisista kokemuksistaan, hän ei halua profiloitua taiteilijana vain nuoruutensa kautta. Hän ei aio antaa kipeiden muistojen ohjata elämänvalintojaan, vaan on päättänyt katkaista pahoinvoinnin ja väkivallan ylisukupolvisen kierteen itseensä.

”Elämä heittelee meitä kaikkia, tavalla tai toisella. Nykyään ajattelen, että olisi hölmöä antaa jonkin menneisyydessä tapahtuneen asian määritellä koko loppuelämääni.”

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *