Tupakaton nuuska on uusi tapa myydä nikotiinia

Tupakkansa tumpanneet nuoret ovat siirtyneet käyttämään siististi pusseihin pakattua nuuskaa. Uusimpia tupakkateollisuuden keksintöjä ovat nikotiininuuskat, jotka sisältävät usein huomattavasti enemmän nikotiinia kuin tupakkanuuskat. Makuja on lukemattomia erilaisia ja esikuvia riittää poptähdistä urheilusankareihin. Mitä ilmiöstä pitäisi ajatella?
Lukuaika: 2 min

Haalean vaaleanpunainen nikotiinipussi tuoksuu mansikalta. Se ei sisällä lainkaan tupakkaa, mutta kätkee sisäänsä jopa 120 milligrammaa nikotiinia grammaa kohti. Vaihtoehtoina ovat myös lakritsin, sitruunan ja mentolin makuiset nikotiinipussit kauniissa rasioissa. Useat nuuskapurkit näyttävät nykyisin aivan karkkirasioilta, sillä tupakkateollisuus pyrkii koukuttamaan nikotiinituotteille uusia käyttäjiä tupakoinnin vähentyessä.

Tupakointi nuorison parissa on vähentynyt koko 2000-luvun alusta, sekä edelleen 2015–2019. Se sopii, sillä tupakkalain tavoitteena on tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä. Nuorten tupakoinnin vähentyessä huolta on kuitenkin herättänyt nuuskan käytön lisääntyminen. Ikävä kyllä siitä on tullut niin suosittua, että tämä tavoite ei välttämättä toteudu.

Erityisesti nyt huolettavat tupakattomat nuuskapussien rinnalle tulleet pienemmät nikotiininuuskapussit, joista on tullut suosittuja. Lyhyessä ajassa niistä on tullut monen tupakkajätin hittituote. Pinkeillä rasioilla ja makuaineilla houkutellaan röyhkeästi nuoria – etenkin tyttöjä, joiden nuuskan käyttö onkin yleistynyt paikoin jopa räjähdysmäisesti.

Kouluterveyskyselyn mukaan kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista tytöistä 2,4 prosenttia kertoo nuuskaavansa päivittäin. Kaksi vuotta sitten määrä oli 1,4 prosenttia. Valtakunnallisten tulosten mukaan yläkoululaisten poikien nuuskaaminen on säilynyt ennallaan. Heistä nuuskaa kertoi käyttävänsä päivittäin 7,6 prosenttia.

Tupakkateollisuus mainostaa, että näissä valkoisessa nikotiininuuskassa ei ole tupakkaa. Ja koska teoriassa näin, niin EU:n tupakkadirektiivi ei koske sitä. Nikotiinipusseja myydään jo neljässätoista EU-maassa. Tupakkaa sisältävää nuuskaa sitä vastoin saa myydä ja valmistaa vain Ruotsissa. Nikotiininuuska on päivitetty versio ruotsalaisnuuskasta ja viime vuonna niitä myytiin Virossa miljoona purkkia.

Somevaikuttajilla on iso vaikutus nuoriin seuraajiin, jotka haluavat imitoida ja kopioida idoliensa elämäntyyliä. Tupakka- ja nikotiinituotteiden mainonta on kiellettyä somessa kuten muuallakin, joten nämä yhteistyöt on pyritty salaamaan.

Teoriassa nikotiininuuskatuotteiden nikotiini saadaan myös tupakkakasvista, mutta edullisemmin.

”Sitä ei valmisteta synteettisesti, kuten lääketeollisuus nikotiinikorvaushoitotuotteiden kohdalla. Valkoisten pussukoiden huikeat nikotiinipitoisuudet tekevät tuotteista erittäin haitallisia, vaikka ne eivät tupakkakasvia sisälläkään”, muistuttaa EHYT ry:n Smokefree-koulutussuunnittelija Katri Saarela.

Saarela on perehtynyt tupakkateollisuuden taktiikoihin ja siihen, kuinka niillä pyritään häikäilemättömästi markkinoimaan tuotteita lapsille ja nuorille. Tätä tupakkateollisuus ei tietenkään myönnä, mutta ei pinkeillä rasioilla tavoitella keski-ikäisiä miehiä.

”Aihe on äärettömän kiinnostava ja toivoisin, että sitä nostettaisiin näkyvämmin julkiseen keskusteluun”, Saarela sanoo.

Nuuskan tie nuorisolle

Suomessa nuuskan tuottaminen ja myynti on kiellettyä. Meillä nikotiininuuska luokitellaan nikotiinipitoisuuden perusteella lääkevalmisteeksi, joko luvallisesti markkinoilla olevaksi itsehoitovalmisteiksi tai reseptilääkkeeksi. Itsehoitovalmisteen nikotiinipitoisuus on enintään 4 mg annospussia kohden (päiväannos 96 mg). Yli 4 mg nikotiinia sisältävät nuuskat vaativat lääkereseptin. Kyse on tällöin nikotiinikorvaustuotteista.

Pääasiassa nuuska tulee Suomeen kuitenkin Ruotsista, jolla on erivapaus sen valmistukseen ja myyntiin. Ruotsi on luvannut, että se pyrkii valvomaan sitä, ettei nuuska leviä pitkin Eurooppaa. Myynti ei kuitenkaan näytä rajoittuvan omaan maahan, eikä tuo valvominen ole kovin uskottavaa.

Ruotsin rajoilla on isoja nuuskakauppoja turisteja varten. Ruotsista tulevan nuuskan nikotiinipitoisuus on vahvuudeltaan noin 8 mg/g – 45 mg/g. Suomen suosituimman tupakkanuuskan, ruotsalaisen Odensin nikotiinipitoisuus on 22 milligrammaa grammaa kohden. Myös ruotsalaisen nuuskan kohdalla makuaineita on paljon erilaisia valikoimissa.

Nuoret hankkivat ja myyvät nuuskaa lähinnä Instagramissa ja Snapchatissa. Myös Facebookissa on nuuskan välittämiseen tarkoitettuja ryhmiä, joita tosin käyttävät enemmän aikuiset.

”Joskus myös vanhemmat hankkivat alaikäisille lapsilleen nuuskaa eteenpäin myytäväksi”, kertoo Saarela.

Milloin aikuisen hälytyskellojen tulisi soida?

– Kuntodopingaineilla tarkoitetaan kuntoilijoiden käyttämiä lääkeaineita ja niiden kaltaisia aineita, joilla pyritään esimerkiksi kasvattamaan lihasmassaa ja voimaa, muokkaamaan ulkonäköä tai parantamaan liikuntasuoritusta.

– Kuntodopingin käyttöön liittyy merkittäviä terveysriskejä. Erityisen haitallisia aineet ovat kasvaville nuorille.

– Jos voimaharjoittelu vaikuttaa pakonomaiselta ja tulokset kasvavat todella nopeasti, voi olla syytä epäillä, että taustalla on kuntodopingaineiden käyttöä. Myös mielialanvaihtelut, kuten yli-itsevarmuus, impulsiivisuus ja aggressiivisuus tai salailu voivat kieliä hormoneiden käytöstä.

– Testosteronin ja anabolisten steroidien lopettaminen aiheuttaa hormonilaman, josta voi seurata esimerkiksi mielialan laskua ja erektio-ongelmia. Usein kehon oma testosteronin tuotanto kuitenkin palautuu.

– Dopinglinkin neuvontapalvelu ohjaa käyttäjiä avun pariin. Tukea aineiden lopettamiseen voi saada terveyskeskuksesta ja yksityisen puolen erikoislääkäreiltä.

Jaa artikkeli:
Jaa artikkeli:
Lue seuraavaksi: